Keno – ett gammalt spel med lång historia

Spelet Keno har en lång och spännande historia bakom sig. Många tror nog att Keno är en svensk företeelse och då specifikt gotländskt. Inte minst tack vare Svenska Spel’s intensiva marknadsföring av spelet där de tre gotländska herrarna sitter i sina solstolar och skrockar tillsammans. ”Lett å vinne” har nog varje svensk hört minst en gång i livet.

Spelet Keno kommer ursprungligen från Kina

Spelet kommer från Kina

Spelets historia är dock en helt annan och den fakta som dock är den korrekta är att spelet inte alls kommer från varken Gotland eller Sverige utan istället från Kina. Det är faktiskt så att Keno anses vara ett av de äldsta hasardspelen som idag finns kvar.  Spelet uppfanns för över 2000 år sedan av Cheueng Leung som på den tiden kom på idén till ett lotteri. Spelet blev en mycket stor framgång i dåtidens Kina som gjorde att mycket pengar kom in vilket faktiskt också ledde till att det gick bättre i krigen som utkämpades. Det finns faktiskt skrönor som säger att Kinesiska Muren delvis är finansierat av intäkterna från Keno.

När immigranterna från Kina började ta sig över haven och komma till Amerika så tog de också med sig spelet. Det här skedde någon gång på 1800-talet. Det var mycket vanligt att kinesiska järnvägsarbetare spelade spelet. Nevada legaliserade spelet, precis som så många gånger förr, på 1930-talet då lotterier fortfarande var förbjudna. Det här kringgicks emellertid genom ett enkelt namnbyte. Spelet är idag väldigt populärt och finns hos många casinon online men också på bingosajter. Keno fortsätter alltså än idag att skriva historia och göra människor till lyckliga vinnare. Dessutom utvecklas nya spännande varianter av Keno-spel.