Historia om spelet

Spelet Keno har en lång och spännande historia bakom sig. Keno kan sägas vara ett så kallat nummerspel som går ut på att träffa en serie nummer som sedan dras av kontrollerande enheten. Ett nummerspel har egentligen bara en sak gemensamt och det är just att alla spelare som utövar det försöker träffa rätt nummer, det är inte svårare än så. Satsa pengar på siffror och träffar slumpen rätt vinner du pengar. Ett nummerspel är ett trevligt tidsfördriv som kan generera fina vinster och kräver heller inte något direkt regelkunnande.

Spelet Keno kommer ursprungligen från Kina

Historien bakom spelet

Många tror nog att Keno är en svensk företeelse och då specifikt gotländskt. Inte minst tack vare Svenska Spel’s intensiva marknadsföring av spelet där de tre gotländska herrarna sitter i sina solstolar och skrockar tillsammans. ”Lett å vinne” har nog varje svensk hört minst en gång i livet.

Spelets historia är dock en helt annan och den fakta som dock är den korrekta är att spelet inte alls kommer från varken Gotland eller Sverige utan istället från Kina. Det är faktiskt så att Keno anses vara ett av de äldsta hasardspelen som idag finns kvar.  Spelet uppfanns för över 2000 år sedan av Cheueng Leung som på den tiden kom på idén till ett lotteri. Spelet blev en mycket stor framgång i dåtidens Kina som gjorde att mycket pengar kom in vilket faktiskt också ledde till att det gick bättre i krigen som utkämpades. Det finns faktiskt skrönor som säger att Kinesiska Muren delvis är finansierat av intäkterna från Keno.

När immigranterna från Kina började ta sig över haven och komma till Amerika så tog de också med sig spelet. Det här skedde någon gång på 1800-talet. Det var mycket vanligt att kinesiska järnvägsarbetare spelade spelet. Nevada legaliserade spelet, precis som så många gånger förr, på 1930-talet då lotterier fortfarande var förbjudna. Det här kringgicks emellertid genom ett enkelt namnbyte. Spelet är idag väldigt populärt och finns på de flesta casinon online men också på bingosajter. Keno fortsätter alltså än idag att skriva historia och göra människor till lyckliga vinnare.